Porto – en del av Portugals ursprung

Porto är kanske inte den första staden man tänker på om man som svensk funderar på att bosätta sig utomlands. Och man kan undra varför? För en plats med mer historia, unika egenskaper, charm, skönhet, glädje och fyllt av sinnliga upplevelser är svår att hitta.

Porto är näst största staden i Portugal, ca 1,5 miljoner invånare med alla förorter, men själva staden har bara ca 300 000 invånare och är inte större än att man enkelt och bekvämt kan lära sig stadens olika delar tämligen snabbt. Ordet Porto kommer från det som romarna benämnde Portus Calus, vilket även fick ge namn åt landet Portugal. Det historiska arvet från goter, romare och araber finns till vissa delar kvar i staden, i form av exempelvis en del gamla befästningsdelar och de kaklade husfasaderna.

untitled s

Att bo och leva i Porto är enkelt. Utvecklad handel. Bra transportsystem via kollektivtrafiken. Flera tågstationer (till Lissabon ca 2 tim 40 min med snabbtåg). Flygplats nära stan. Nästan allt av det vi har i Sverige finns även i Porto och Portugal i form av varor och ny teknik. Och nästan alla kan engelska mycket bra. Dels beroende på att man i Portugal inte dubbar TV-program på andra språk som man gör i andra latinskspråkiga länder, dels pga det brittiska arvet som beskrivs nedan. Det som skiljer är kanske framförallt kulturen inom mat och dryck – samt klimatet förstås.

Mat och dryck är en självklarhet i Porto. Det går att äta allt från goda trerätters måltider för en hundring i svenska kronor – inklusive dryck – till Michelinklassade måltider på stjärnkrogar. För den som tycker mat och dryck är en viktig del av livet så är Porto ett himmelrike. Och framförallt det som kommer från havet – fisk och skaldjur – håller oftast högsta internationella klass. Att Porto alltid varit en hamnstad förpliktar. Och pratar vi kulinariska läckerheter kommer vi till det som Porto kanske är mest känt för hos gemene man – portvinet. I Portos grannstad på andra sidan Douro-floden, Vila Nova de Gaia, hittar man alla de berömda portvinshusen. Många av dom kan man besöka för provningar, visningar i vinkällarna, måltider mm och på senare årtionden återfinner man även vanliga röda och vita viner i världsklass.

Portvinet – som är en skyddad benämning, precis som champagne – odlas och skördas i Dourodalen i ett område som är världsarvsskyddat av FN, ca 15-20 mil öster om Porto. Portvinets ursprung har kanske framförallt med England att göra, detta beroende på historiska orsaker då England under 1600-talet hamnade i krig med fransmännen och blev tvungna att hitt viner på andra ställen med bra hamnar och tillgång till viner. För att på den tiden klara den långa havsresan till England så ökade
man alkoholhalten i vinerna och på så sätt påbörjades utvecklingen av portvin. Flera av de största och bästa portvinshusen har just brittiska rötter. Efter skörd, pressning och vinmakande fraktas vinet ner till portvinshusen i Vila Nova de Gaia för vidare lagring och utveckling. Det går att hitta portvin från senare delen av 1800-talet hos vissa portvinshus och att kunna dricka ett glas portvin från kanske farfarsfars tid är en nästan osannolik njutning….

Som de bästa portvinshusen betraktas oftast Taylors, Grahams, Dow, Quinta do Noval och Churchills. Det finns olika kvalitetstyper av portvin och den allra högsta kvaliteten benämns ”Vintage” och görs bara de årgångar som skördarna varit av riktigt hög kvalitet. Men äkta Vintage Port kostar också en slant. Vill man komma ner i kostnad så kan det som kallas ”Late Bottled Vintage”, eller LBV, rekommenderas. Kostar bara en bråkdel av vad äkta Vintage kostar men kan ge mycket bra valuta för pengarna. Även de viner som långtidslagrats på ekfat, ”Colheitas”, eller ”Single Harvest” kan också starkt rekommenderas för alla dryckesälskare.

Har man andra intressen är mat och dryck är utbudet stort. Milslånga badstränder både norr och söder om staden. Segling och brädsporter är stora i regionen. Det finns ett stort antal golfbanor inom bara några mils avstånd från staden. Museer i oändlighet. Klassiska och futuristiska byggnader för den arkitekturintresserade. Ett konserthus i världsklass. Fadomusiken som spelas på var och varannan kvarterskrog på kvällarna. Kort sagt – att njuta av livet i Porto är inte svårt, det enda svåra är att välja bland det enorma utbudet som finns….

sd ds

http://www.swedenabroad.com/lissabon

Artikeln är skriven av Stefan Stenberg, Stockholm.

%d bloggare gillar detta: